Fotoselli kapılarda iki kanat bulunur. Giriş ve çıkış yapacak kişilerin kapıya yaklaşması kapının üstünde bulunan fotosel ile algılanır ve otomatik olarak açılır. Kişi ya da kişiler geçiş yaptıktan sonra kapı yeniden otomatik olarak kapanır.
Fotoselli kapıların çalışma prensipleri şu dört başlıkta incelenebilir;
Fotoselli kapılar her geçen gün daha fazla kullanım alanı bulur. Kurumsal binaların, plazaların, alışveriş merkezlerinin, devlet ve özel kurumların girişlerinde ve iç kapılarında bu tip kapılar tercih edilir. Hatta evlerde bile kullanıldığı görülebilir.
Fotoselli kapılar her şeyden önce önemli bir konfor sağlar. Binalara ya da binaların iç bölümlerine giriş ve çıkışlarda fiziksel güç kullanılmak zorunda kalınmaması rahatlık sunduğu gibi kurumların itibarına da katkı sağlar. Engelli ve yaşlı gibi dezavantajlı gruplar için önemli bir avantaj sunulmuş olur.
Kalabalık grupların geçişi için kolaylık sağlaması nedeniyle fotoselli kapıların olduğu yerlerde tıkanıklığa, kuyruğa ve kaosa sebebiyet verilmez. Yaya trafiği daha hızlı ve düzenli olur. Mal sevkiyatı yapılan market, alışveriş merkezi ve depo gibi yerlerde yükler taşınırken her seferinde kapı açıp kapama için zaman kaybedilmez. Yükleri algılayan fotoselli kapılar kendiliğinden açılarak zamandan ve emekten tasarruf sağlar.
Fotoselli kapılar ısı kaybını önleyerek enerji tasarrufunu sağlar. Giriş ve çıkışlardan hemen sonra kapının kapanması, isteğe göre kış modunun kullanılabilmesi bu tasarrufa katkı sağlar.
1/3